Хоротека  • Forum  • em@il  •  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ
  Сезонни /14
  Семейни /24
  Трудови /2

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
Обичаи |
Търсене     

ИЛИНДЕН - 20 ЮЛИ
Това е един от празниците за предпазване от гръм и градушка. Според народното вярване св. Илия властва над светкавиците и гръмотевиците. Той обикаля небето със златна колесница с цел да убие ламята, която пасе житата. Св. Илия хвърля по нея огнени стрели - гръмотевици и светкавици. Ако има само светкавици, тогава хората казват, че това е огън, който излиза от ноздрите на конете, впрегнати в колесницата.

Ако хората не го почитат, ако не му заколят курбан, светецът може да заключи небесната влага и три години да не пусне дъжд на земята. Затова на Илинден обикновено се коли голямо мъжко животно - бик, вол или овен. Селото се събира на поляна под вековни дъбови дървета и там в казани приготвят курбана. Свещеникът извършва водосвет и освещава гозбата. Със светена вода той ръси наоколо, за да няма суша през лятото. Във всеки дом по традиция се коли най-старият петел на небесния светец. Това е празник на кожухарите, кожарите, керемидарите, самарджиите.

Народната традиция също така повелява в чест на Илия Гърмовник да се коли най-старият петел — подмладяват се петлите в дома. Подмладяват се „петлите" и в селището - на тоя ден се извършва и опасването на новите ергени. Това става на хорището пред стари и млади. Когато някой момък се ергенее и реши, че вече може къща да гледа и дом да създаде, вечерта на хорото най-старият все още неженен мъж в селото поема от майката на момъка или от / негова сродница нов червен пояс и ритуално опасва момъка. Като държи единия край, момъкът хваща другия, поставя го под „гивися" (гърдите) и Започва да се завива в посока надясно, приближавапки другия край. А в това време старият ерген благославя: "Е-хей! Както са усуква поясът, тъй да са сучат момите край него "„Амин!" - добавят другите и започва „въртяното хоро". Старият ерген вкарва момъка в хорото и той добива статус на ерген и вече може да задява момите, без да виква присмеха на другите ергени. После ходят на оброчището и пра-вят обща трапеза.

Момите в тоя ден не се мият, че Змей Горянин ще залюби тая, що се е умила.

Църковен празник: на този ден православната църква чества св.Илия- юдейски пророк, привърженик на Йехова и враг на жреците. В описанията на Стария завет той е представен като аскет скитник и последовател на единния Бог.

Именници: Илия, Илиана, Илияна, Илко, Илка;21 / 09 / 2007 Добавил : Ирина
Четения : 8574
Източник : traditions-bg.com и www.kroraina.com

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  Pulsator  Platnata  В Интернет  Форум© 2019 Horo.bg