Хоротека  • Forum  • em@il  •  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ
  Вокални формации /8
  Певци /19
  Песни /23

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
Иванка Иванова
Търсене     

ИВАНКА ИВАНОВА

Българските народни песни са известни по цял свят, изучават се и пеят в странство, а в България автентичният фолклор замира.
Скоро може да дойде време, когато ще купуваме български фолклор със злато!


Иванка Иванова – Питрек има записани над 10 CD с български народни песни и то в различни чуждестранни компании. Очаква се в скоро време американска компания от Ню Йорк да издаде два диска с нейни 47 пазарджишки народни песни да ги пусне за продажба по пазарите в САЩ и Канада. През август е била в Гърция по покана на един гръцки оркестър, който свири хард рок ..метал, за да запише нова музика и да се смеси с хард рок музиката български фолклор. Очаква се и там да излезе нов компакт диск с нейните изпълнения.
За съжаление в България интересът към нейните изпълнения не е голям, макар че Иванка Иванова не е само певица – събрала е десетки автентични песни от Пазарджишко…

Кратка биография
Иванка Георгиева Иванова – Питрек е родена в Пазарджик и от родителите си Стоянка и Георги Бикови наследява любовта към народната песен. Брат й - Тодор Биков е известен балгарски поет и журналист и е директор на Културния дом на железничарите в Пловдив, който се намира в кино "Гео Милев”.
Още от малките класове в училище, Иванка изучава и изпълнява народни песни от Пазарджишкия край. Била е солистка в ученическите хорово в училищата “Васил Левски” и “Св. Климент Охридски”, в самодейния хор при ТПК “Георги Димитров”, като студентка в медицинския институт за медицински фелдшери във Велико Търново, където става два пъти лауерат на национални награди. После работи с групата на Иван Шибилев при Концертна дирекция в София, две години с оркестър “Стара Загора”. Наградена е със сребърен медал на фестивала в Копривщица, на фестивал в Хасково от държавна комисия е номинирана како певица първи клас, т.е. народна певица.
Близо 6 години е солистка в Ансамбъла за народни песни и танци в Пазарджик. Събрала е над хиляда автентични песни от стари жени от Пазарджишко. Част от тях е обработила и е записала. От години насам се кани да издаде текстове на около 400 песни. 44 нейни песни са записани в Радио София, 17 в Радио Пловдив, 5 са включени в касетата "Фолклорна плетеница” на Пловдивската фирма Бофоров, 30 в радио Веселина, 15 в радио Пазарджик, в Хесише Рундфунк Франкфурт - 24 песни, 19 песни във Вест Доиче Рунфунк Коелн и други с немския й оркестър от Коелн Шел Зик Браз Бенд...
Участвала е в поредица от телевизионни предавания на фолклорни теми, не само в България, но и с немския си оркестър в Германия 1999 година, в Австийската телевизия ОРФ 1 в предаването „Вундерланд” 2000 г., 2005 година във Вест Дойче Рундунк в предаването "Космо ТВ” с немския си оркестър Шел Зик Браз Бенд и по медиите по същата тема…

Певицата Иванка Иванова
Всички колеги казват, че пеят от както се помнят, аз пък ще кажа, че пея откакто не се помня... а именно от времето, когато сам била в детската градина...... Това го разбрах след едно мое интевю в радио Пловдив, където, като ме слушала майката на една моя приятелка, казала на дъщеря си, която е приятелка на една моя приятелка , че е била на времето леличка в детската ми градина... Иииии .... аз съм била пяла, когато съм се хранила и съм била пяла, когато съм била сложена в детското легло да спя.... Те всички ми казвали да не пея, а да спя.... А аз съм отговаряла: „Аз както си пея, така и ще си заспя !"
И още един спомен, но той е вече мой, а не на лелката от детската градина. Той е за момента, когато за първи път съм запяла народна песен...
Бях на операция в болницата и там една какичка - Спаска, съседка по легло, ме чула да си подпявам песента “Паднал ми е ранен млад Стоян” - и май от тогава народната песен се превърнала в житейското ми кредо.
После в училище все съм пеела, та се налагало някак учителите да ми правят добронамерени забележки.

В Германия
След като се омъжила за немския гражданин Зигфрид Питрек, Иванка заминала да живее в Западна Германия. Родил им се син Ян и като че ли кариерата на певица била към края. Оказало се обаче, че Иванка Питрек има не само воля, а и песенния фолклор е станал част от нейния живот. По същото време почти всяка година се връща в България и прави записи в Радио София и Радио Пловдив, участва със свои изпълнения в Българската национална телевизия.
В родината на съпруга си българската народна певица прави завидна кариера. Всичко започнало когато радио Свободен Берлин поискало от Българското национално радио няколко нейни песни. Изпратени били 13 авторизирани мелодии, които били препратени в радиостанциите в Бремен, Щутгарт, Кьолн и др. Интересът бил голям и скоро българката, вече с немска фамилия, била канена на различни концерти и в звукозаписни компании - да пее български песни с немски оркестър. Ето какво си спомня за този период:
През 1999 година, след лятната ваканция имаше концерт в Берлин в Къщата на културата на света. Имаше четири различни сцени и изпълнители от цял свят. Гостите останаха смаяни от нашата програма. Много пъти избизахме на “бис”, дори организаторите останаха крайно изненадани от интереса на публиката към българската певица и нейния оркестър. Един от организаторите й казал, че по принцип берлинската публика била много глезена и рядко можело да й се угоди. Изненадите обаче продължили. Българската певица с изненада чула в Берлин да се пее песента “Морен сокол пие вода край Вардаро". Учудих се, казва тя, когато разбрах, че песента пеят млади немски музиканти.
Интересен бил и концертът във Ваймар. "Организацията, както винаги на ниво - спахме в най-луксозния хотел в града", спомня си Иванка Иванова. Концертът се състоял на грамадна сцена на открито. По време на изпълненията заваляло дъжд, но публиката не си тръгнала. С типично немско търпение хората изчакали края на концерта. Последвали овации, размяна на адреси, разговори с различни мениджъри, продуценти, ...
Концертът в Майнц ( столицата на провинция ”Рейланд-Пфалц” – б.а) бил посветен на местното радио. Сцената също била голяма - на открито, имало е и други оркестри, както и многобройна публика. Там българската певица се изненадала, когато чула българска реч. Оказало, че в Майнц учел български младеж, който почти се разплакал, когато чул българска народна музика. Немски студент пък учудил с въпросите си певицата – как може така хубаво да се пее, как се прави това с гърлото. "Той беше толкова запален по българската народна музика, че беше си купил два диска на моя оркестър" - гордее се българската певица.
Преди концерта в Дуисбург, пазарджиклийката с изненада чула българска народна песен. Когато отишла до мястото, откъдето идвало пеенето, песента секнала. Оказало се, че българската песен идвала от солистка и оркестър, който свирел на палубата на малък речен кораб. Запознала се с певицата, оказала се англичанка. Била учила в София и знаела български. Артистичното й име било “Йоглареса”, живеела в Лондон.
На концерта в Мюнхен г-жа Иванова я очаквала нова изненада – запознала се с българина Ив Моро, с български студент, с шеф на издателска къща. Концертът бил в центъра на Мюнхен и целият “Одеон платц” бил препълнен от публика. След като получила традиционните овации, пазарджиклийката се срещнала с говорителката на радио “Баерише Рудфунк”. Тя обяснила, че не може да преведе текст на песеен, която много харесала. Ставало въпрос за песента “Малка мома”, песен, която по Интернет класацията е взела най-много точки. Заедно с още песни, между които и “Неда”, дискът на певицата получил Втора награда на немските критици, а оркестърът бил класиран на Осмо място в световна класация.
За карнавала в Кьолн българката сама композирала песента на немски, нарекла я “Българско момиче”
“Аз идвам отдалече, от слънчева България”. Публиката приела отлично новата песен, дори се опитала да припява наравно с изпълнителката. Също в Кьолн, във Коелското Радио „Вест Доичерундфунк” е записала 19 пазарджшки народни песни с оркестар от Стара Загора, по поръчка на главния редактор на ВДР Интернационална музика Др. Йан Райшов.
На концерта във Вюрцбург авторската й песен “И ние сме кьолнски момичета” се превърнала в хит, макар че два от куплетите били на български. В известния на българските търговци на коли град Пасау публиката станала на крака, започнала да ръкопляска и да аплодира певицата с възгласите “Иванка, Иванка !!!”
Пазарджишката певица участвала и в 55 минутното предаване на Коелнското радио „Вест Доуче Рундфунк” с нейно интервю „От Босфора до Гибралтар”. С оркестър “Стара Загора” е записала в “Хесише Рундфунк Франкфурт” 24 песни, а в отделно предаване "Марице сестрице”, водено от музикалната редакторка госпожа Корнелия Рост е представила в интервю родният си град Пазарджик.
Гласът на Иванка Иванова може да се чуе във филма на Дан Леви “Аз бях на Марс”. Австралийският филм „Екскурзия до моста на дружбата” на известната българска режисьорка на късометражни филми Христина Андреев и продуцентката Хелен Бовден през 1992 година, спечелил много награди на международни филмови фестивали.
2005 година пее с немският си оркестър Шел Зик Браз Бенд в Коелн за филма на Денис Тодорович „Амор Фати”, който състо е приеман винаги много добре от почитателите на късометражните филми по света
Швейцарското радио ДРС е излъчило специално предаване “Портрет на Иванка Иванова” в рубриката “Народна музика без граници”. Всъщност почти няма голям град, в който певицата да не е пяла и представена в местните медии. Нещо повече – пазарджишката певица е водила семинари в Германия за българската народна песен…И има много ученици, който е учила да пеят български народни песни не само отделни ученици, а даже и цели хорове.
С оркестър Шел Зик Браз Бенд е пяла в много държави ..Франциа ,Португалия, Италия,Испания,Турция,Холандия.Белгия, Австрия,Гърция, Швейцария, Чехия,Алжир и други....
2004 и 2005 е пяла в Истамбул с турският оркестър на известният бузуки музикант Орхан Осман... наричан още като „Бузуки Орхан” и дава голямо интервю за истамбулското радио „Ачик” , което е водено от известният акордеонист от Истамбул Муамер Кетеноглу. Публиката на Истамбул е посрещала певицата също с много овации. Това, което е направило много силно впечатление на певицата в Истамбул е, че интервюиращият я Муамер е имал огромен интерес да знае повече за нея като изпълнителка на традиционални автентични пазарджишки народни песни, отколкото от този факт, че тя е била солистка на немският оркестър Шел Зик Браз Бенд /по това време е работила с него/ и е била гост на оркестърът на Орхан Осман в Истамбул.
Сега от почти три години Иванка Иванова е в родния си град Пазарджик, а синът и Йеан е в Коелн. Тя е винаги на път между Германия и България.
Все още си мечтае да пее в България на българската публика с немският и оркестър Шел Зик Браз Банд, но това от повече от 5 години е винаги и все още мечта.
Тя обаче не губи надежда. Готова е да пее винаги по целият свят със други оркестри .. И е готова да води пак семинари по народно пеене на всички, който имат желание да се научат да пеят български народни песни..
Има три ученички, който са от Германия,Австралия и Америка, който посещават България всяко лято, специално само, за да учат български народни песни. Това не й пречи разбира се да учи и децата от нейното първо училище „Васил Левски” в Пазарджик възпитаници на най - добрата й приятелка .. учителката по музика госпожа Благовеста Ветренска на пазарджишки народни песни и да ги подготвя за празника на християнското семейство през ноември тази година. Децата я приемат радушно и тя ги учи да пеят с голямо удоволствие..и обич... Естественно като благотворителност.
Иванка Иванова можете да намерите в интернета и да влезете с нея в контакт.Името написано в търсачката ще Ви отведе в чудният свят на балгарският фолклор, където можете да пиете до насита от чистият извор кристален, истински фолкор.

Мистерия в Алжир
Със съдействието на Гьоте институт оркестърът на Иванка Иванова бил поканен на концерт в Алжир, там пък в превода й помагал директорът на музикалната академия в Алжир, който е завършил в Одеса.
Когато се появила в традиционния български национален костюм и запяла с немският си оркестър нашите пазарджишки народни песни публиката й била въодушевена и я приела с огромен възторг и овации.По късно на приема на немският консул в Алжир и при срещата си на другият ден с балгарският консул в Алжир тя разбрала каква е причината за това..Оказало се, че народното пеене и носията са подобни на тези носии и това народно пеене на племето „бербери”, което живеело в планинската област „Кабиле” в Алжир.
Получила за подарък компакт диск с народни мелодии от Кабиле от един неин фен от Алжир и била изненадана, че наистина има прилика и то огромна на фолклорът от Кабиле с нашият фолклор. При концерта на вторият ден имало осте по голяма публика и тя получила още повече овации..

За чалгата
Масовото разпространение и толериране от медиите на тази “музика” буквално граничи със заличаване на автентичния фолклор в българската музика.Корените на Българщината се намират дълбоко във българският фолклор...Българинът е оцелял, защото е пял.
Винаги съм казвала, че след време със злато ще купуваме българския фолклор, кахъри се народната певица. Нормално ли е, пита тя българска народна песен да е изпратена в космоса, мои песни да звучат в Нова Зеландия, САЩ, Канада и къде ли още не по света, мене да ме търсят чужденци да ги уча да пеят балгарски народни песни...Чужденците да обожават Българският фолклор и да ме посрещат на сцената с въодушевление , слушайки български народни песни в съпровод от немски оркестър, а у нас – чалга?! Срамота! Може би държавата трябва да се намеси по някакъв начин, както е по света. Иначе от ден на ден губим българската си идентичност…
Българщината не трябва да умира. Все по малък е интересът на хората.. И още по лошо е това, че децата ни не се възпитават в дух да обичат фолкорът.. Обществото обожава пошлите текстове пълните с еротика чалга изпълнения.. Аз не отричам истинският традиционален фолклор на нашите съседски Балкански народи.. Аз съм против плагиатството да се имитират и да се пеят песни от нашите Балкански съседки..


30 / 11 / 2008 Добавил : Horo.bg administrator
Четения : 18032
Източник : Иванка Иванова

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  Pulsator  Platnata  В Интернет  Форум© 2020 Horo.bg